3-Përse lindi desidenca shqiptare?

 

 

 

Artikulli i Ardian Klosit (botuar në fillimet e Rilindjes Demokratike) vetëm sa hoqi petën e parë të lakrorit 45 vjeçar. Heqja e lirisë dhe ekzekutimi i folkloristëve dhe romancierëve më kombëtarë të popullit shqiptar treguan qysh në atë kohë se krahas të ardhmes “komuniste” PKSh do të kishte si bashkëudhëtare edhe të tashmen antikombëtare. Duket pak si paradoksale dhe i pamundur ky veprim, por ka qënë pikërisht kështu. Autori i parë mbi desidencën shqiptare përmëndi vetëm emrat e atyre që kishin punuar në lëmin e letërsisë kombëtare. Ne kemi mundësi t’i tregojmë lexuesit për raste shumë më flagrante ku del në pah si dhe pse lindi desidenca shqiptare në vitet e para të çlirimit, i cili mund të ketë qënë i tillë nga ana kombëtare (jo plotësisht), por aspak shoqërore.

Nuk duam të përcaktojmë kush ishin shkaktarët dhe përse e bënë këtë krim, por duam të tregojmë se kush ishin disa nga këta njerëz që muarën mbi vete mbrojtjen e popullit shqiptar dhe u sakrifikuan pikërisht për këtë mbrojtje.

Në mars të vitit 1941 prifti italisn Fulvio Cordiniano botoi në “Revista d’Albania” artikullin: “L’Albania nella Storia e nella Vita ossia Visione panoramica di un piccolo mondo primitivo” (Shqipëria në histori e në jetë ose shikim panoramik i një bote të vogël primitive). Artikullin e përshkruajnë dy linja: së pari, shqiptarët e sotëm janë një popullsi e ardhur në një gjëndje tepër primitive dhe të paciviluzuar; së dyti, shqiptarët e sotëm nuk janë pasardhës të shqiptarëve të kohës së Skëndërbeut. Si rrjedhim pushtimi fashist në Shqipëri do të kishte dy të mira në këtë vënd: së pari do të qytetëronte këta banorë primitivë dhe, së dyti, do t’i kthente Shqipërinë banorëve të vet autoktonë, që ndodheshin në Itali qysh në kohën mbas vdekjes së Skëndërbeut. Nuk është e vështirë të kuptohet as sot që ky artikull ka qënë pjesë e propogandës fashiste për të justifikuar pushtimin e 7 prillit 1939.

Si përgjigje të këtij artikulli lindi lëvizja intelektuale antikordiniano, që na është mbajtur e fshehtë deri më sot, si shumë e shumë ndodhi të tjera. Arësyeja e kësaj të fundit ishte e thjeshtë përse ndodhi kështu: në këtë lëvizje intelektuale merrte pjesë, përveç shtresës së mësonjësve patriotë edhe kleri katolik, i cili u akuzua pas 1944-ës si pjesa më antikombëtare e popullit tonë, që në fakt ka qënë qëndra kombëtare e lëvizjeve shoqërore për çlirim kombëtar në një masë të tillë sa duhet pranuar pa frikë se ekzistenca e gjuhës dhe e kombit tonë duhet t’i dedikohet maksimalisht edhe këtij kleri (këtu nuk ka rëndësi forma fetare, por ekzistenca e elementit njeri). Fill mbas publikimit të artikullit të italianit u shkruan një sërë artikujsh kundra tij dhe përfundimisht inteligjenca shqiptare e tyre kohërave, nën hundën e pushtuesit fashist, mori përsipër mbrojtjen e popullit shqiptar. Ne muarëm për bazë dy artikuj kryesorë të aska kohe ku del në pah si dhe pse lindi desidenca shqiptare.

I pari për nga rëndësia, pasi tregon si lindi desidenca, është artikulli i Nikë Barcolla-s, pas të cilit fshihej kleriku Dom Nikollë Mazreku. I ashpër në fillimin e tij, prifti shqiptar merr përsipër mbrojtjen e kombit tonë nën titullin “Skandali “Cordiniano” dhe mprojtja e kombit shqiptar” e cila fillon me sentencën aristoteliane: “…..mos me u idhnue kur lupet, asht marri”; dhe përfundon me vargjet e të madhit Fishtë:

 

Jo po as desht djalli Shqipni

Jo po as desht hasmi shqiptarë

Qe pra sot po ka Shqipni

Qe pra sot po ka shqiptarë

 

Po ku asht autori i kësaj mbrojtjeje, të cilën do ta kishte për nder ta bënte çdo intelektual dhe shqiptar i ndershëm në ndjenjat kombëtare? Pas 1944-ës prifti Dom Nikollë Mazreku arrestohet, akuzohet për agjitacion e propogandë, akuzohet për veprimtari antikombëtare dhe burgoset (u lirua vetëm më 1989). A nuk kemi ne të drejtë të themi se desidenca shqiptare lindi si rezultat i ndeshjes së rrymës antikombëtare me atë kombëtare ku fitoi e para? A nuk kemi ne të drejtë të themi se desidenca shqiptare lindi se rezultat i ndeshjes së rrymës progresive me atë feudale (Enver Hoxha është përfaqësuesi më tipik i feudalizmit shqiptar; historianët duhet t’i shohim më me vëmëndeje deklaratat e bëra mbi feudalizmin shqiptar në kohën e Skëndërbeut pasi gjërat nuk jenë dhe krejt ashtu për Shqipërinë) ku fitoi kjo e fundit? Le të dalë njeri dhe të pretendojë të kundërtën, pasi ne atëhere do të zgjerohemi në kritikën tonë deri në lidhjen e PKSh me sllavët dhe gjëndjen pasojale të kufijve të sotëm shqiptarë, të cilat mbajtnë vulën e të vetëquajturit themelues të PKSh.

Artikulli i dytë qe me një gamë më të gjërë pjesmarësish. Atë e nënshkruan njëzet (20) profesorët e liceut shtetëror të Shkodrës nën titullin “Cordiniano në gjyq përpara botës”. E filluar me vargjet e poetit tonë kombëtar, Gjergj Fishtës:

 

Ne jemi t’bijt e një fisi të përmëndun,

n’dorë, qi i ndriti si rrfeja çeliku,

qi e qestisë veç t’u dridhun anmiku,

qi t’tanë bota kah besa e nderon.

(këto vargje janë bërë promotori i ndryshimit të gjenezës së popullit shqiptar mbi një bazë të re filozofike).

 

artikulli përfundon me emrat e të nënshktuarve. Nuk i dhamë rëndësi përmbajtjes së artikullit, por pikërisht këtyre emrave, diferencimi i të cilëve tregoi përse lindi desidenca shqiptare.

Duke menduar se lexuesi nuk do të mërzitet, po japim emrat e këtyre profesorëve (ky nuk është titull profesioni, por titull kombëtar) që muarën mbi vete mbrojtjen e populli tonë nën hundën e fashizmit pushtues. Ata janë:

 

Ismail Anamali                                           Kasem Bajrami

Zef Kurti                                                      Pashko Geci

Taib Shkodra                                                         Prenk Kaçinari

Kolë Margjini                                                          Mark Ndoja

Fadil Repishti                                             Kolë Prela

Simon Rrota                                                           Injac Gj. Ndoja

Rexhap Neziri                                            Simon Dedej

Kel Ujka                                                       Zef Pali

Qazim Turdiu                                             Filip Ndocaj

Gjergj Canco                                                          Gaspër Pali

 

Disa prej tyre lexuesi i njeh mirë pasi kanë qënë mësonjësit tanë të nderuar në shkollat e mesme dhe të larta. Nga të njëzetët vetëm dy jetonin deri në vitin 1991, të cilët me heshtjen e tyre nuk e mbuluan dot psenë e lindjes së desidencës edhe pse vetë në shpirt kanë qënë, ose nuk kanë qënë, të tillë (Fadil Repishti, Injac Ndoja). Por tetëmbëdhjetë të tjerët nuk kanë vdekur në mënyrë “të nderuar” të gjithë njësoj. Katër prej tyre formojnë gardën e desidencës shqiptare (të katërt janë katolikë, gjë që duhet ta ketë një shkak, dhe me sa duket PKSh mori përsipër të zhdukë katolikët shqiptarë dhe jo të vendoste komunizmin e premtuar. Me sa kemi kuptuar ajo donte të barazonte historinë e krahinave shqiptare për të realizuar tendencën vepruese të saj) dhe ja sepse:

Prenk Kaçinari, akuzohet për demokrat liberal, futet në burg 5 vjet ku thuhet se vret vehten.

Mark Ndoja, komunist i orëve të para, deputet në legjislaturën e parë, sekretar i lidhjes së shkrimtarëve dhe artistëve të Shqipërisë, mbrojtës i flaktë i Fishtës dhe për këtë të fundit përjashtohet nga partia, lidhja e shkrimtarëve, hiqet si deputet dhe futet në burg. Ky i fundit e detyron të heshtë dhe vdes “pa nder” në Tiranë (në burg me personalitetin e tij është bërë një lojë e ndyrë, paraqitej si agjent i pushtetit komunist).

Kolë Prela, deputet, bashkohet me grupin e deputetëve të Riza Danit duke kërkuar që republika të mos quhet popullore, por thjeshtë republika e Shqipërisë dhe për këtë pushkatohet.

Simon Dedej, akuzohet për veprimtari antikombëtare, arrestohet, futet në burg ku dhe vdes.

Pas gjithë këtyre a nuk kemi ne të drejtë të themi se arësyeja pse lindi desidenca shqiptare është e lidhur me përcaktimet e parimeve që do të ndërtonin histroinë e ardhëshme të popullit tonë. Dhe kur shohim se si u katandis shoqëria e jonë sot arrijmë në konkluzionin se rryma desidente e asaj kohe kishte plotësisht të drejtë, prandaj jemi të detyruar të ndjekim rrugën e tyre. A nuk do të thotë kjo se ka ardhur koha që të ndryshohet opinioni për ata intelektualë dhe t’i bëhet e qartë popullit tonë e vërteta mbi luftën e madhe që ka bërë shtresa më progresive e tij për çlirimin kombëtar dhe unitetin e tij? Le të shpresojmë nga era e re e demokracisë!

 

 

Tiranë, më 16.04.1992

 

192 thoughts on “3-Përse lindi desidenca shqiptare?

 1. Pingback: cialis in walmart

 2. Pingback: canada cialis online

 3. Pingback: buy cialis online best price

 4. Pingback: Zakhar Berkut hd

 5. Pingback: 4569987

 6. Pingback: news news news

 7. Pingback: without prescriptions canada

 8. Pingback: generic daily pricing

 9. Pingback: psy

 10. Pingback: advance cash leominster

 11. Pingback: kinoteatrzarya.ru

 12. Pingback: topvideos

 13. Pingback: video

 14. Pingback: afisha-kinoteatrov.ru

 15. Pingback: Ukrainskie-serialy

 16. Pingback: site

 17. Pingback: top

 18. Pingback: cialis mexico pharmacy

 19. Pingback: viagra otc

 20. Pingback: soderzhanki-3-sezon-2021.online

 21. Pingback: cialis prescription prices

 22. Pingback: best tadalafil

 23. Pingback: pfizer viagra 100mg

 24. Pingback: sildenafil tabs 20mg

 25. Pingback: interactions for gabapentin

 26. Pingback: cialis 100mg review

 27. Pingback: levitra 20mg online

 28. Pingback: viagra pill

 29. Pingback: podolsk-region.ru

 30. Pingback: norvasc generic

 31. Pingback: atorvastatin generic

 32. Pingback: meloxicam dosage

 33. Pingback: metoprolol tartrate 50mg

 34. Pingback: losartan vs valsartan

 35. Pingback: viagra for girls

 36. Pingback: goodrx cialis

 37. Pingback: levitra cvs

 38. Pingback: cymbalta 60 mg

 39. Pingback: prednisone dosage

 40. Pingback: amitriptyline overdose

 41. Pingback: cymbalta reviews

 42. Pingback: losartan potassium hydrochlorothiazide

 43. Pingback: metformin 1000 mg

 44. Pingback: mirtazapine

 45. Pingback: bupropion cost

 46. Pingback: generic for buspar

 47. Pingback: citalopram hydrobromide

 48. Pingback: tizanidine side effects

 49. Pingback: bupropion hcl er

 50. Pingback: diclofenac dosage

 51. Pingback: clonidine withdrawal symptoms

 52. Pingback: cost of finasteride

 53. Pingback: coreg for afib

 54. Pingback: what does flagyl treat

 55. Pingback: cialis free sample

 56. Pingback: virectin vs viagra

 57. Pingback: cialis timeline

 58. Pingback: sildenafil cream

 59. Pingback: levitra for daily use

 60. Pingback: acyclovir dosage

 61. Pingback: amoxicillin for sale

 62. Pingback: donepezil 5 mg

 63. Pingback: amoxicillin online pharmacy

 64. Pingback: interactions for azithromycin

 65. Pingback: cefdinir 300 mg

 66. Pingback: cephalexin interactions

 67. Pingback: clindamycin lotion

 68. Pingback: erythromycin gel uk

 69. Pingback: azithromycin 500

 70. Pingback: cialis tablets generic

 71. Pingback: cialis tablet

 72. Pingback: viagra cheap

 73. Pingback: levitra dosage generic

 74. Pingback: viagra wiki

 75. Pingback: discount cialis 5mg

 76. Pingback: generic levitra 60 mg

 77. Pingback: walgreens viagra substitute

 78. Pingback: tadalafil 7mg

 79. Pingback: tadalafil generic usa

 80. Pingback: where to get sildenafil

 81. Pingback: viagra patent

 82. Pingback: viagra coupon

 83. Pingback: sildenafil cost india

 84. Pingback: sildenafil reviews

 85. Pingback: buy generic sildenafil

 86. Pingback: viagra generics

 87. Pingback: fda has approved hydroxychloroquine

 88. Pingback: amlodipine besylate 10 mg

 89. Pingback: 40mg cialis

 90. Pingback: buy levitra cheap

 91. Pingback: metformin 1000 mg cost

 92. Pingback: cialis overnight shipping

 93. Pingback: what does amoxicillin treat

 94. Pingback: doxycycline 100mg capsules

 95. Pingback: side effects for furosemide

 96. Pingback: xenical price

 97. Pingback: priligy cost

 98. Pingback: finasteride 1mg for sale

 99. Pingback: careprost eyelash growth

 100. Pingback: cramping on clomid

 101. Pingback: fluconazole capsules 200 mg

 102. Pingback: domperidone indication

 103. Pingback: buy plaquenil online

 104. Pingback: buy zentiva hydroxychloroquine

 105. Pingback: tamoxifen maculopathy eyewiki

 106. Pingback: prednisolone eye drops substitute

 107. Pingback: naltrexone side effects sheet

 108. Pingback: generic valtrex prices

 109. Pingback: zanaflex 2mg cap

 110. Pingback: tadalafil dosage

 111. Pingback: cialis 20 mg

 112. Pingback: ciprofloxacin vision problems

 113. Pingback: tadalafil research powder

 114. Pingback: warnings for cialis

 115. Pingback: cialis super active

 116. Pingback: acheter viagra

 117. Pingback: sildenafil dosage recommendations

 118. Pingback: buy viagra online

 119. Pingback: hydroxychloroquine coronavirus

 120. Pingback: cefepime vs ivermectil

 121. Pingback: soolantra capsule 6 mg uses

 122. Pingback: cialis 50 mg

 123. Pingback: priligya

 124. Pingback: hydrochlorothiazide 25 milligrams

 125. Pingback: ic amlodipine

 126. Pingback: atorvastatin structure

 127. Pingback: hydroxychloroquine 400 mg 5 ml

 128. Pingback: prilosec cost

 129. Pingback: prozac online

 130. Pingback: can you get high off quetiapine

 131. Pingback: difference sertraline and escitalopram

 132. Pingback: shingles nerve damage

 133. Pingback: ivermect safe in pregnancy

 134. Pingback: generic viagra online pharmacy

 135. Pingback: does hydrochlorothiazide lower heart rate

 136. Pingback: discount viagra

 137. Pingback: ic atorvastatin 10 mg

 138. Pingback: sildenafil 50mg

 139. Pingback: zoloft and hair loss

 140. Pingback: cheapest viagra online

 141. Pingback: generic for viagra

 142. Pingback: can you buy cialis

 143. Pingback: viagra cialis

 144. Pingback: cialis 20

 145. Pingback: cialis canada

 146. Pingback: viagra otc

 147. Pingback: levitra sale walmart

 148. Pingback: buy sildenafil online

 149. Pingback: duloxetine side effects hearing

 150. Pingback: 1

 151. Pingback: cialis germany

 152. Pingback: viagra alternatives

 153. Pingback: best place buy cialis line

 154. Pingback: cialis pills online

 155. Pingback: viagra without a doctor prescription

 156. Pingback: viagra shop

 157. Pingback: where can i buy sildenafil online safely

 158. Pingback: stromectol for water infection

 159. Pingback: amoxiclav teva 875 mg

 160. Pingback: cialis manufacturer coupon

 161. Pingback: viagra prices

 162. Pingback: propecia in calgary

 163. Pingback: viagra online prescription

 164. Pingback: cialis online prescription

 165. Pingback: prednisone 10mg price in india

 166. Pingback: t stromectol

 167. Pingback: tadalafil 20mg daily

 168. Pingback: 2 viagra pills

 169. Pingback: oral ivermectin for demodex

 170. Pingback: viagra pills prescription

 171. Pingback: can i buy cialis over the counter in usa

 172. Pingback: ivermectin dose for scabies

 173. Pingback: viagra 50mg coupon

 174. Pingback: low cost cialis

 175. Pingback: ivermectin dose for human lice

 176. Pingback: ivermectin for tapeworms

 177. Pingback: z pack sun sensitivity

 178. Pingback: is ivermectin a steroid

 179. Pingback: ivermectin humans

 180. Pingback: real viagra pills for sale

 181. Pingback: albuterol sulfate hfa inhalation aerosol price

 182. Pingback: viagra buy kuwait

 183. Pingback: ivermectin rash

 184. Pingback: best price for viagra and cellace

 185. Pingback: ivermectin reddit

 186. Pingback: female viagra pill pink

 187. Pingback: ivermectin dog dose

 188. Pingback: cialis women

 189. Pingback: cialis pas cher

 190. Pingback: pharmatize cialis 5mg

 191. Pingback: price of zithromax at cvs

 192. Pingback: where to buy viagra in uk online

Comments are closed.